MusicPlayer

Az arab abc

Az arab abc




       Az arab írás arámi eredetű, 28 betűből álló mássalhangzó-írás. Az arab ábécében nincsenek külön kis- és nagybetűk. Az ábécé 28 kisbetűből és egy ún. hamza jelből (torokzárhang) áll.
       A 3 magánhangzó közül kettő (ى → í و → ú) mássalhangzójellel íródik, míg az á hangértékű alif (ا → á) sok esetben más magánhangzóként ejtendő. Egyes nyelvjárásokban gyakori még az e é o ó hangzók használata is.
       Az első önálló arab ábécé a 7. századi kúfi volt, hátránya viszont, hogy nagyon nehezen lehetett olvasni, mivel nagyon díszes volt. Ezt az írást még ma is használják díszítésként. Az arab ábécé érdekessége még, hogy a nyomtatásban és a kézírásban használt betűtípusok eltérnek egymástól. Nyomtatásban a neszhi használatos, kézírásban azonban ennek egy egyszerűsített, gyorsabban leírható, kevésbé dekoratív formáját, a rukaa-t alkalmazzák.
       Az írott szöveg jobbról-balra illetve fentről-lefelé kell olvasni. A legtöbb betűnek négy alakja van, attól függően, hogy a szó elején, közepén, végén vagy önállóan áll. Ezt mutatja a táblázat.
       Mivel az írás ugyan fonetikus, de hangok hiányoznak, csak az tud arabul írni és olvasni, aki beszéli a nyelvet.

  
Magában
Szókezdő
Közbenső
Szóvégi
Név
Kiejtés
أ ؤ إ ئ
hamza (torokzárhang)
’  szünet
’alif
ä
baa
b
taa
t
thaa
th
jeem
j
haa
h
khaa
kh
daal
th
zaal
dh
raa
r
zaa
z
seen
s
sheen
sh
saad
s’
ﺿ
dhaad
dh
thaa
th’
zaa
z’
ein
-
ghein
gh
faa
f
qaaf
q
kaaf
k
laam
l
meem
m
noon
n
haa
h’
waow
w
yaa
y

























*****

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése